Tedaviniz kendi kanınızda diyerek bu konuya başlasak yanlış olmaz.

Hızlı hazırlanıp kolay uygulanabilmesi, PRP’nin kendisine bağlı yan etkisinin olmaması, faydaları ile ilgili yapılan bilimsel toplantı ve çalışmaların diğer anti-aging uygulamalarına kıyasla çok sayıda olması; PRP uygulamasının son yıllarda popüler hale gelmesini sağladı. Hadi biraz inceleyelim.

PRP nedir?

PRP, ingilizce ‘Platelet Rich Plasma’ kelimelerin baş harflerinden oluşan ve kişinin kendi kanından hazırlanarak yapılan ve vücuda enjekte edilen tedavi şeklidir. İngilizce kelimenin karşılığı; ‘plateletten zengin plazma’dır. Plazma, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan ve platelet adı verilen özel hücreler veya büyüme faktörü ve proteinler içeren bir kan bileşenidir.

PRP’nin zarar görmüş dokulara enjekte edilmesi vücutta yeni, sağlıklı hücrelerin büyümesini teşvik eder. Doku büyüme faktörleri, hazırlanan konsantre enjeksiyon maddesinde daha yoğun olduğu için, vücut dokularındaki iyileşme hızlanır.

PRP tedavisi nasıl yapılır?

Yaklaşık 30 dakika süren PRP terapisi, hastanın kanının alınması ile başlar. Cihaz yardımı ile kan diğer bileşenlerinden ayrılarak kullanıma hazır hale getirilir. PRP enjeksiyonları yapılmadan, uygulanacak alana lokal anestezik kremler sürer ve soğuk uygulama yapılır. Bu sayede; işlem sırasında oluşabilecek ağrı azaltılır. PRP farklı tekniklerle enjeksiyon halinde uygulanır. İşlemin yapılacağı alana göre enjeksiyonun yapılacağı cilt altı mesafe önem taşır.

PRP kullanım alanları nelerdir?

Bizler PRP uygulamasını 2 alanda kullanıyoruz. Bunlar saç dökülmesi ve yüz gençleştirme

  • Saç dökülmesi: Kıl foliküllerini; içeriğindeki büyüme hormonları ile desteklemesi açısından; PRP tedavisi erkek tipi kellik ve saç ekimi sonrası 4 seans halinde yılda 1 kez yapılması önerilir.

  • Cilt gençleştirme: PRP uygulaması ile cilt elastikiyetinde artma, kırışıklıklarda azalma, cilt parlaklığında artma sağlanır. Skar adı verilen yara izlerini hafifletmede PRP tercih edilir.

PRP’nin olası yan etkileri nelerdir?

PRP’nin içeriğine bağlı herhangi bir yan etki görülmez ancak uygulama sırasında oluşabilecek birkaç yan etki söz konusudur. Bunlar; uygulama alanında şişlik, kızarıklık, morluk, enfeksiyon, kanama ve ağrıdır. Oluşabilecek yan etkilerin çoğu aynı gün geçmektedir.

PRP tedavisi kaç seansta tamamlanır?

PRP uygulaması kişinin ihtiyacına ve hastalığına göre 4-6 seans olacak şekilde planlanır. Bu seansları genellikle 2 hafta aralıklarla uygulanır. Saç dökülmesi ve cilt gençleştirme için mezoterapi uygulamaları ile kombine edilmesi faydalıdır. Seanslar tamamlandıktan sonra yılda 1 kez olmak üzere enjeksiyonlara devam edilebilir.